A kritériumrendeletbe épüljön bele az egységes teraszzárás (ahogy Józsevárosban, Terézvárosban), 22 órai zárás a főszabály, és társasházi közgyűlési határozattal éjfélig, akkor lép hatályba, ha a múlt ülésen elfogadott pénteki, és szombati +2 órás engedménynek vége

Miénk itt a tér!

Tisztelt Képviselő-testület!

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 2020. július 22-én 10 óra 00 perckor tartandó rendkívüli ülése 3. tervezett napirendi pontjához, a „Javaslat a 46/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelet és a 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról” tárgyú előterjesztéshez (a továbbiakban: Előterjesztés) az alábbi módosító indítványt terjesztem elő:

Az Előterjesztés, az önkormányzat tulajdonában lévő közterületen elhelyezett vendéglátó-ipari teraszok működésének rendjéről szóló 46/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelet és az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 25/2020. (VI. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének …/2020. (…) önkormányzati rendelettervezet (a továbbiakban: Rendelettervezet) 1. §-a az alábbiak szerint módosuljon:

„1. § A Terasz Ör. 1. § helyébe a következő rendelkezés lép:

1. §

A rendelet hatálya kiterjed a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzatának közigazgatási területén lévő vendéglátó kertre, teraszra (továbbiakban: terasz).”

Indoklás az 1.§-hoz:

Nem célszerű különbséget tenni a teraszok között aszerint, hogy az Erzsébetváros Önkormányzatának, vagy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületen, esetleg magánterületen van. A szabályozás célja az egységesítés. 

Nem javaslom továbbá elfogadásra a tervezet Terasz Ör. 3.§ (1) bekezdésének módosítását, a (7), (8), (9) bekezdés szerinti kiegészítéseket.

A módosító javaslat indoka, hogy a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) 12. § (5) bekezdése felhatalmazást ad a települési (Budapesten a kerületi) önkormányzat képviselő-testületének az üzletek 22 óra és 06 óra közötti nyitvatartási rendjének szabályozására. Más fővárosi kerületek (pl. Budapest Főváros VI. kerület Terézváros, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros) szabályozási megoldásához hasonlóan, amennyiben az önkormányzati rendelet hatálya az üzlet üzemeltetőjére terjed ki, az üzlethez tartozó terasz éjszakai nyitvatartási rendjét lehet szabályozni a Kertv. alapján – függetlenül attól, hogy a terasz az Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata tulajdonában lévő közterületen, közhasználat céljára átadott magánterületen, vagy Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában lévő közterületen található – mivel a terasz az üzlettől függetlenül működni nem tudó, az üzlethez tartozó fogyasztótér.

Minden olyan szabályozási megoldás elfogadhatatlan a teraszok nyitvatartása tekintetében, amely a vállalkozásoknak egyoldalú engedményeket biztosítva a jelenleginél kevésbé biztosítja a lakosság pihenéshez való jogát.

 A kerületben lakók pihenéshez való joga és a vállalkozások közötti egyenlő versenyhelyzet megteremtése érdekében indokolt egységesen szabályozni az üzletek vendéglátó teraszainak éjszakai nyitvatartási rendjét valamennyi terasszal rendelkező üzlet esetében, főszabályként 22 órai zárással. A jelenlegi szabályozás ennek felel meg, ezért ezt 24 óráig való kibővítését nem támogatom. 

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a módosító javaslat megtárgyalására és annak befogadására, és a módosítással a rendelet elfogadására!

No Comments

Add your comment