Terasz szabályozás – üzletek éjszakai nyitvatartását szabályozó rendelethez módosítóindítvány

Miénk itt a tér!

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének ../2020. (.. . ..) önkormányzati rendelete a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros  Önkormányzata Képviselő-testületének az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló ./2020. (……) önkormányzati rendelet módosításáról

Tisztelt Képviselők!

A lakosság egyértelmű igényeként merült fel a rendelet hiányzó aspektusainak pótlása.
A rendelet módosításával szabályozhatóvá válnak a fővárosi kezelésű útszakaszokon lévő terszok nyitvatartása is, bekerülnek a rendeletbe a nemzeti ünnepeken való nyitvatartási rend, szabályozásra kerül a szórakozóhelyek befogadóképessége és a vezetett kocsmatúrák.
Az önkormányzat kötelessége a kerületi lakosság érdekeinek előtérbe helyezése.
Kérem, helyezzék tehát előtérbe a helyiek igényeit, és támogassák a módosító indítványt.

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésében és a 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló ./2020. (……) Önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) módosításáról  következőket rendeli el:

1. §

(1) Az Ör. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat területén található üzletek – az 5. §-ban meghatározott esetek, valamint a szállodákban működő üzletek kivételével – 24 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

(2) Az Önkormányzat területén található üzletek teraszai 22 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva.”

2. §

(1) Az Ör. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételekkel külön nyitvatartási engedély (a továbbiakban: külön nyitvatartási engedély) adható az Önkormányzat Király utca – Erzsébet körút – Rákóczi út – Károly körút által határolt területén – ide értve az Erzsébet körút mindkét oldalán elhelyezkedő épületeket – található, vendéglátó tevékenységet folytató üzletek (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) 24 és 6 óra közötti nyitva tartásához.

(2) A külön nyitva tartási engedély nem vonatkozik

a)  Magyarország, az Alaptörvény J) cikk (1) bekezdésében meghatározott nemzeti ünnepeire: március 15. napjára, augusztus 20. napjára, október 23. napjára; 

b) nagypéntekre, húsvét hétfőre, pünkösd hétfőre, december 24-26. napjaira; 

c) a zsidó vallási közösségek legfőbb ünnepeire: Pészach (Az Egyiptomból való szabadulás ünnepe), Hanukkah ( a fények ünnepe).”

3. §

(1) Az Ör. 7. § (1) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:  

„c) amelynek a működési engedélyében vagy igazolásában meghatározott befogadóképessége nem haladja meg a 400 főt.

(2) Az Ör. 7. § (2) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:  

„l) kocsmatúrát – szervezett, vezetett sétát, amelynek részeként a csoport tagjai egymást követően kettő vagy több vendéglátást folytató üzletet keresnek fel részben azzal a céllal, hogy ott fogyasszanak. A séta deklarált célja, programja eltérő lehet pl. éjszakai idegenvezetés, ismerkedés, csapatépítés, szabadulószoba, azonban részelemként tartalmaz alkoholfogyasztásra történő ösztönzést, akár ingyenes fogyasztás formájában – nem szervez, nem indít, és nem fogad.”

4. §

(1) Az Ör. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

13. § (1) Az e rendelet alapján kiadott külön nyitvatartási engedélyben foglaltakat megszegő Kereskedőt – az egyéb jogszabályban meghatározott szankciók mellett – a hatóság részére a jogsértő magatartás megszüntetésére, illetve a mulasztás pótlására való kötelezéssel egyidejűleg bírságot szab ki.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt jogkövetkezmények alkalmazásánál a hatóság figyelembe veszi 

a) a már korábban kiadott külön nyitvatartási engedély hatálya alatt a hatósághoz érkező panaszbejelentésekben foglalt bejelentések tárgyát, gyakoriságát, megalapozottságát,

b) a jogsértő magatartással okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a jogsértéssel elért előny mértékét,

c) a jogsértő állapot időtartamát,

d) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát, valamint

e) a jogsértést elkövető Kereskedő, vagy képviseletében eljáró személyek eljárást segítő, együttműködő magatartását.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkövetkezmény a külön nyitvatartási engedély visszavonása mellett is alkalmazható.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott bírság felső határa természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forint lehet.”

5. §

(1) Az Ör. 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

15. § A külön nyitvatartási engedélyt a hatóság 3 napra (mely napokból kettő péntekre és szombatra esik), és legfeljebb 5 alkalommal szüneteltetheti, ha Kereskedő vagy az általa üzemeltetett vendéglátó üzlet az engedélyben meghatározott feltételeket megsérti.”

6. §


(1) Az Ör. 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdésben meghatározott üzletek külön nyitvatartási engedély nélkül, 24 és 6 óra között e rendelet hatálybalépését követő 30 napig tarthatnak nyitva.

7. §

(1) Az Ör. 16. § a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő közterületen elhelyezett vendéglátó-ipari teraszok működésének rendjéről szóló 46/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete.”

8. § 

(1) E rendelet a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló ./2020. (……) önkormányzati rendelete hatályba lépését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

dr. Laza Margit Niedermüller Péter

jegyző polgármester

INDOKLÁS

Általános indoklás

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdése felhatalmazást ad a települési (Budapesten a kerületi) önkormányzat képviselő-testületének, hogy a helyi sajátosságok figyelembe vételével az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjét szabályozza a 6. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.

Erzsébetváros közigazgatási területe sűrűn lakott lakóépületekkel beépített területrészekből áll, Budapest legkisebb alapterületű kerülete, 2.09 négyzetkilométeren helyezkedik el. A Király utca – Károly körút – Rákóczi út – Erzsébet körút által határolt Belső-Erzsébetvárosban a szűk területre koncentrálódó, nagy számú, éjszaka nyitva tartó vendéglátást folytató üzlet elviselhetetlen terhet ró az ott élőkre, megnehezítve az éjszakai pihenésüket. Gyakori panaszok a lakosság részéről, az üzletek működésével közvetlen összefüggésbe hozható, azok érkező, vagy távozó vendégei által okozott, külön mérést nem igénylő, de érzékszervekkel tapasztalható zaj, ordítozások, üzletek között vonuló, a lakók ablakai alatt üvöltő csoportok, az üzletekből kiszűrődő, zeneszolgáltatás okozta környezeti zaj és rezgés, a személygépkocsik, taxik használatából adódó zaj, dudálás, hangos zenehallgatás, leengedett ablak, vagy nyitott ajtó mellett, a gépkocsik motorjának túráztatása, hangos zeneszolgáltatás a járműről, kiabálások az üzletek bejárata előtt, az üzletek elé kikényszerített dohányosok által okozott zaj. Az éjszaka is nyitva tartó üzletek számából, és közelségéből adódóan, a keskeny utcákon az épületek között, a zajok fokozottan felerősödnek a lakókörnyezetben élők számára, megzavarva az éjszakai nyugalmukat. Az egyedi esetekben igénybe vehető közigazgatási hatósági út nem adott megfelelő választ az üzletek éjszakai működéséből eredő helyi társadalmi feszültség kezelésére Belső-Erzsébetvárosban. Az urbanizáltság foka és jellege, a terület beépítettsége és népsűrűsége, az éjszaka nyitva tartó vendéglátást folytató üzletek túlzott területi koncentrációja helyi sajátosságként indokolttá teszi, hogy az Önkormányzat – az egyedi és utólagos hatósági fellépési lehetőségeken túl – normatív módon, jogi eszközökkel védje a helyi lakosság éjszakai nyugalmát. A rendelet módosításának elsődleges célja a lakók pihenésének biztosítása, egészséges környezethez való alapvető jogának elősegítése Erzsébetváros közigazgatási területén. Mindezek figyelembevételével került meghatározásra az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendje.

Részletes indoklás

1. §

Az üzletek és az üzletek teraszainak éjszakai kötelező zárva tartási rendjének meghatározása.

 2. §

A 24 és 6 óra közötti külön nyitva tartási engedély kiadása területi hatályának megállapítása.

 3. §

A 24 és 6 óra közötti külön nyitva tartási engedély kiadásának részletes feltételeit megállapító rendelkezések.

4. §

A 24 óra és 6 óra közötti külön nyitvatartási engedélyben foglaltak megszegésével összefüggő különös rendelkezés.

5. §

A 24 és 6 óra közötti külön nyitvatartási engedély szüneteltetésére vonatkozó feltétel megállapítása.

6. §

Hatályba léptető rendelkezés.

7. §

Hatályon kívül helyező rendelkezés.

8. §

Hatályba léptető rendelkezés.

No Comments

Add your comment