A képviselő testület SZMSz-éből ne kerüljön ki a frakcióegyeztetés

Miénk itt a tér!

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzat Képviselő-testületeGarai Dóra önkormányzati képviselő

M Ó D O S Í T Ó  I N D Í T V Á N Y

a Képviselő-testület 2020. szeptember 24-ei rendkívüli ülésének

 1. napirendi pontjához

Tisztelt Képviselő-testület!

Az eddigi gyakorlat szerint a testületi ülés meghívójának kiküldése előtt a polgármester frakcióülést hív össze, melynek állandó tagjai tagjai a polgármester, az alpolgármesterek, a kabinetvezetők, a frakcióvezetők és a frakcióhoz nem tartozó képviselők.

A frakcióülés jelentősége, hogy a még nem véglegesített napirendi pontok megtárgyalhatóak, és adott esetben alakíthatóak a frakciók megegyezése alapján. Ennek praktikus mivolta a legutóbbi egyeztetésen is megmutatkozott már, hiszen így lehetőség nyílt egyes előterjesztések korrigálására akár hibák kiküszöbölése, akár más megegyezések okán anélkül, hogy ahhoz módosító indítványokat kelljen készíteni.

A frakcióegyeztetés összehívása a meghívó kiküldése után értelmét veszti, hiszen ez esetben a napirendekről való vita és döntés a testületi ülésen történik, a frakcióegyeztetésen változtatásra már nincsen mód. 

Vitán felül áll, hogy az összefogás pártjaiból álló koalíció tart közös egyeztetést, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezekre az egyeztetésekre a koalíción kívüli pártok, a függetlenek és a civilek nem hivatalosak, véleményüket és javaslataikat tehát elmondani nem tudják, a meghívó kiküldése után pedig a végleges napirendi pontokkal kapcsolatosan javaslattal, észrevétellel nem élhetnek, ez pedig egy demokratikusan, átláthatóan vezetett önkormányzatnál kevéssé szerencsés.

Kérem tehát a tisztelt képviselőket, hogy támogassák a módosító indítványomat, és a rendelettervezetet úgy fogadják el, hogy a frakcióülés időpontja a meghívó kiküldése előtt legalább 9 nappal legyen, tekintetbe véve a meghirdetett időpont előtti 8 napos előterjesztés-beadási határidőt.


Határozati javaslat:

Kérem,  a

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének…/2020. (…….) önkormányzati rendelete Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról

szóló rendelet III. fejezet 11-es pont 28-as szakaszának (1) pontját a következőképp módosítani:

„28.§ (1) A Képviselő-testületi ülés meghívójának megküldése előtt legalább 9 nappal a polgármester frakcióvezetői ülést hív össze melynek állandó tagjai a polgármester, az alpolgármesterek, a kabinetvezetők, a frakcióvezetők és a frakcióhoz nem tartozó képviselők.”

Budapest, 2020. szeptember 15.

Garai Dóra

önkormányzati képviselő

No Comments

Add your comment