Mi várható a helyi politikában az önkrományzati választásokra?

Miénk itt a tér!

Kezdődik a kampány, öveket bekötni!

Mi várható az önkormányzati választásokra?

Jelen állás szerint a szokásos:

Véleményünk szerint ismét az országos politika harcait vívják meg itt a kerületben is. Nem az lesz a lényeg, ki söpri fel végre rendesen az utcát, hol, hogyan parkoljon a lakó, rend legyen végre Erzsébetvárosban.

Megy majd a vegytiszta pártpolitika, hatalomtechnikázás.

Az egyik oldalon a már eléggé unalmas “csak egy jelölt mert akkor van esély!” ordítása, amiben természetesen kiderül “a MI pártunk jelöltje az egyetlen tökéletes megoldás”. Aki ezzel nem ért egyet az az ellenoldal bérence és áruló! Sőt, hazaáruló! 

A másik oldalon valószínűleg megy tovább a bevált verkli. Tökéletes mosolyú csillogó plakátok, Mindehol. Ígéret zsákszám. Ezt láthattuk már az országgyűlési választáson is.Sonka, kolbász, szalonna, tojás, száztagú, utcabál, nótaest, gitározás, zongorázás, ének, tán még a Hattyúk tava hajladozó fűzfa jelenetét is elbalettozzák a jelöltjeik…

Abnormális. És dühítő. De még lehet fokozni:

Azt hallani, az egyik oldal a nagy összefogást egy politikusokból álló “civil” szövetség képében manifesztálná.
Igen, a pártok összeállnak, mindenki beadja a listára a saját politikusát, és a listát meg valamilyen civil egyesület neve alatt indítanák. 
Frenetikus. 
Mi, civilek, különösen “jól érezzük” magunkat ettől a lehetőségtől. Mint ahogy mindenki érezné magát akinek a nevét, hitét, tevékenységét, és ezáltal hitelét, becsületét a világ előtt lopnák, használnák el. 

Pártpolitikusoktól önálló ötlet, felépített, munkával elért teljesítmény? 

-“Megy most ez a civil, ez trendi, minket meg utálnak..Miért.?…nem értem..”
-“Egyszerű, mint a vakablak! Legyünk mi is civilek!”

És kész, megvan amiben fel lehet oldani évtizedek hazugságát, sikertelenségét, bénaságát, elvesztett hitelét..mindent. Mit számít, igaz-e.

Aztán csend. És megy minden tovább.

A kirakatban lesz tőlük néhány helyi arc, aki tudja mikor kell elnémulni, nem szavazni. 
Meg az ejtőernyős kommandó, aki a ledobás után térképpel közlekedik a kerületben, de amikor egyszer kocsiival áthajtott rajta akkor tudta: neki itt bizony küldetése lesz! 
Hát lett. Mi meg beledöglünk.

Aztán ott van az a párt akinek képviselője egyszer, egyetlen egyszer kellett volna, hogy a hivatását teljesítse, képviselje a lakókat, de ő tartózkodott ettől. Tartózkodása óta az azt megszenvedő kerületrész lakossága naponta csökken, hála neki, az itt tovább élők várható élettartamával egyenesen arányosan. Az ő pártja majd elmondja “nem, nem soha!”, és ha most lenne az a szavazás akkor már nem úgy, és teljesen a lakók mellett, és mögött, és mindenhol.. 
Akkor kellett volna. 
Remélem a lakók nem felejtik.

Egy dolog bizonyos:

Amikor 2013 szeptemberében az ominózus kiigazítás történt, hogy a vállalkozások egyenrangúak legyenek a lakókkal, – igen, ezzel indokolták a döntést-, akkor a 17 képviselőből 15 megszavazta az éjféli záróra eltörlését. Kettő tartózkodott. 

Ez a helyi politika, a helyi politikusok. Ahogy a népszavazás előtt, amit oly szépen kifundáltak, sem kampányolt az igen mellett egyik sem, sehol nem voltak, kettejük kivételével hangjukat sem hallatták.
De majd most magukért! A lakókért címszóval! 
Csakhogy a lakókért akkor kellett volna.

A politikának megvolt az országgyűlési választás, ott az európai parlamenti választás, ott kiélheti magát. A gyalázkodás, hazaárulózás, nácizás, libsizés, komcsizás, nyafogás, összefogás-széthúzás köszönjük, de nem ide való. 

Inkább legyenek felsöpörve a járdák, a lakók érdeke legyen az első, ha parkolásról van szó, és ne a lakó legyen megtűrve a bulinegyedben, “ha nem tetszik el lehet menni!” címszóval. Erzsébetváros a lakók otthona kell legyen, ne a kocsmák és vendégei játszótere. 

Inkább vegyük mi a kezünkbe

Erre vállakoznánk mi civilek, valódi civilek, helyi kötődésű emberek, némelyik 30 éves vagy annál is több kerületi múlttal, nem félve a feladattól, látva a politika bénaságát, tapasztalva a tehetetlenségét, nem ígérve szökőkutat, nótaest keretében uszodával.
A programunk sem abból áll, hogy “milyen összefogással lehet leváltani azokat, akik minket váltottak azzal, hogy most majd minden jobb lesz, és mi most váltanánk le azzal, hogy velünk minden jobb lesz, hogy aztán ők mondhassák velük minden jobb volt”, stb…Állj!

Most mi jönnénk

Minket az érdekel, hol, és hogyan parkolunk, sétálunk, alszunk, dolgozunk, élünk. Hogy tiszta-e az utca. Részeg ordibálók és nem ide való diszkók nélkül.
Ezeket meg akarjuk oldani.
És sok minden mást.
Nem igérjük.
Ezt akarjuk. Évek óta.
Ilyen egyszerű
Mert más érdek nem befolyásol.

 

No Comments

Add your comment