Napirend után a Klauzál csarnok-mutyiról

Miénk itt a tér!

Bár a probléma a régi szerződéssekkel kezdődik, bőven túlmutat azon.

A Klauzál csarnok korábbi ciklusban kötött előnytelen szerződései annyit takartak, hogy túl hosszú időre szóltak indexálás nélkül. Ugyanakkor a bérlői funkciók kizárólag a bérleményekre vonatkoztak. Azonban most a polgármester és koalíciós partnerei közreműködésével újabb 10+5 évre meghosszabbították a karzat üzlethelységeit bérlő diszkó-érdekeltség szerződéseit úgy, hogy ezt a vállalkozói kört rászabadították a csarnok teljes területére, a valódi piacként működő földszinti bérlők határozott tilotakozása ellenére.

Emellett jóváhagytak egy olyan műszaki átalakításokat tartalmazó beruházást, amelyet egyrészt korántsem biztos, hogy jogszerűen meg lehetne tenni, másrészt a jelen értékhatár esetében kötelező közbeszerzési eljárások nélkül. A beruházás és az átalakítás költségeit az önkormányzat lényegében bemondásra fogadta el egy olyan cégtől, amit a helyzetbe hozott fidesz közeli vállalkozói kör kért fel. A beruházás több, mint fél milliárdos nagyságrendű, melyből a vállalkozást csupán a töredéke terhelné, hiszen a a 90%-át értéknövelő beruházásként kívánják elszámolni az önkormányzattal. Azaz lelaknák. Azt gondolonánk, le van a gond, igaz? Csakhogy a lelakás azt jelenti, hogy vagy nem kell bérleti díjat fizetni, vagy azt, hogy újra és újra dinamikusan hosszabbítani kelljen a meglevő szerződést. Normális kerületekben egy vásárcsarnok bevételt generál az önkormányzatnak. Itt pedig az önkormányzat, és rajta keresztül az adófizető erzsébetvárosi állampolgárok fizetik Szini Béla és Nádas Patrik bújtatott szórakozóhely projektjét, amely így előreláthatólag sosem ér majd véget.

És persze nagyon nehéz, nem kell, és nem is lehet napirendre térni a tény felett, hogy maga az összefogás árulta el a Klauzál csarnok ügyét, és az erzsébetvárosi lakosságot. És hogy miért mondom ezt? Megmagyarázom:

Mivel többek közt fideszes (mostmár baloldali-fideszes) mutyiról van szó, ezért az, hogy a Fidesz kivonult, a politikai trükkök tárházának tengelyén értelmezhető, várható, számolható.
Csakhogy az, hogy egy ellenzéki polgármester terjeszti elő, suttyomban tartott tárgyalásokat követően, már eleve gyanús. Persze nem eszik forrón a kását, hiszen a Momentum feltehetőleg (?) jelezte, hogy nem fogja támogatni. De persze erről semmi információnk nincs, hiszen a momentum minden esetben megelégszik a kényelmes hallgatással, mikor koalíciós viták merülnek fel. És a momentumos ellenszavazatokkal fennállt a veszély, hogy nem menne át az előterjesztés, több sem kell a DK-s polgármesternek, megállapodik a Fidesszel (!!!), hogy az vonuljon ki az ülésről, és máris kész a dolog, hiszen a tanácsnokságokkal megvásárolt függetlenek hűségesen nyomkodják a gombokat, ahogyan az alpolgármesteri és bizottsági pozíciókba helyezett mszp-sek is.
És itt persze elgondolkozik az ember, hogy vajon a momentumosok is benne voltak-e a paktumban, hiszen az elmúlt másfél évben számos esetben képtelenek voltak kiállni a saját érdekeikért is, nemhogy a lakosságéért, de én inkább arra hajlok, hogy egész egyszerűen átnyúltak a fejük fölött, és át lettek verve. Hiszen ha az ülésen a momentum kivonul a teremből, vagy kikapcsolja a szavazógépeket, akkor nem ment volna át ez a gyalázatos előterjesztés. Mert akkor határozatképtelen lett volna az ülés. Megakadályozhatták volna a nagykoalíciós mutyit. De nem, ahogyan eddig is, a kerület érdekeinél megint fontosabb volt az országos politikia, hogy “jaj, a választások előtt nem mehetünk szembe a szövetségeseinkkel, kompromisszumkésznek kell lenni.”

Csakhogy irgalmatlan nagy a különbség aközött, hogy két ideológiai nézetből, eltérő pártérdekekből, vagy gazdasági megfontolásból kompromisszum születik, és aközött, hogy egy önkormányzat számára előnytelen szerződésről egyezkedünk. A hűtlen kezelés ugyanis NEM lehet kompromisszum tárgya, ez az, amit a Momentum képtelen felfogni, vagy érvényesíteni, vagy csak drágább a fizetős állás, minthogy felrúgják a koalíciót.

Lehet arról vitatkozni, hogy kell -e még a kulturált szórakozóhely meg mentsük meg a turizmust, de észre kéne venni azt is, hogy ez most nem “csak” arról szól, hogy az “összefogás”, akik amúgy egy kanál vízben megfojtanák egymást szembe menve a választási ígéreteikkel diszkótulajoknak adja a csarnokot számtalan gumiszabállyal és kiskapuval megírt szerződéssel: itt félmilliárdos beruházásról van szó, amit az önkormányzattal fizettetnek ki. Ez előnytelen a kerületnek. Ez megítélésem és eddigi tapasztalataim szerint hűtlen kezelés, de ezt majd meglátjuk, hiszen szeretnék feljelentést tenni, ha már a szuperbátor momentumosok ezt nem teszik meg, hiszen lassan már egy facebook posztig sem sikerül eljutni, pedig eddig legalább az megvolt egyik-másik alkalommal.

És itt jön az, amikor azt mondom, hogy az ellenzék árulta el az erzsébetvárosiakat. Mert a Fidesztől, aki eredetileg kötötte ezeket a szerződéseket nem vártunk mást. De az állítólagos ellenzék azzal haknizik, hogy ŐK MÁSOK. Szóval van két oldal, az egyik akik farkasok, és akként is viselkednek, a másik, meg akik ugyanúgy farkasok, de azzal hitegetnek mindenkit, hogy bárányok. Szerintem az utóbbi veszélyesebb. Így működik a trójai faló. És ezek a báránybőrbe bújt farkasok most paktumot kötöttek a többi farkassal, és közben nyomják a baráti sajtóban, hogy minden rendben, nem lesz nektek rossz, és egyébként is a Fidesz hibája minden is. És mindeközben ennek a Momentum vagy részese, ami alávaló lenne, vagy egyszerűen végtelenül bénák, és nem is tudom melyik az elkeserítőbb. 

Azon túl, hogy az egyesülettel igyekszünk fogást találni ezen a dolgon és jogi útra terelni (bár Czeglédy elvtárs már biztosan készen áll erre is, hiszen busásan fizetik a mi pénzünkből), van még egy lehetőség, és itt lesz szükség a lakossági nyomásra.

Lehetőség van még a polgármesteri vétóra.

Igen, igen tudom, miért is vétózná meg a polgármester azt amit ő maga boltolt le? Mondjuk a koalíciós partnerek nyomására? Az ülésen jelenlevők létszáma nem reprezentálta a testület valódi összetételét, és egy ilyen horderejű, s ekkora beruházásról szóló előterjesztést illik úgy megszavazni, hogy egyetértés legyen a koalíciós partnerekkel. Így mivel korántsem volt meg az összhang az előterjesztés elfogadását illetően mind a Momentum, mind a jelen nem lévő DK-s  Újvári joggal kérhetné a polgármestert a vétóra, a szerződés visszavonására és újratárgyalásra, különben…

…különben a koalíciós partnerek nem kívánnak azonosulni egy ilyen mutyi-gyanús döntéssel, és kilépnek a koalícióból.  De ehhez persze tökösnek kell lenni, és nem megalkuvónak. És persze én is kérhetem és kérni is fogom, csak az én fejemre magasról tesz a szuperdemokratikus mély érzésű polgármester, mert nincs zsaroló potenciál mögöttem. Igen. A valódi politika ez. Nem a család az család, szivárvány szeretet, nyugati értékek, ésatöbbi. Ezek az amúgy fontos értékek ezeknek a pártoknak csak a színes cukorkák a Candy shop kirakatában, topikok, amivel pecázni lehet a választókra, miközben kormány és ellenzék közösen lopja ki a széket a fenekünk alól, úgy hogy észre sem vesszük. A valódi politika az, hogy a kisebb egységek (önkormányzatok) forrásait hogyan lehet az országos előrelépéshez felhasználni. Legalábbis a pártpolitika ilyen.

Szóval: nyílt levelet írok az erzsébetvárosi Momentumnak, és természetesen a momentumos főpolgármester-helyettesnek is, amiben arra kérem őket, hogy kérjék NYOMATÉKOSAN a polgármestert, éljen a vétó intézményével, vonja vissza a szerződést és vizsgálja felül az előterjesztést a testülettel közösen. Természetesen jelezni fogom a levélben, hogy a határidő a vétózásra véges, így a tökörészés nem opció. Ezek után már a Momentumon múlik, képesek-e az érdekérvényesítésre, és hogy mi a fontosabb nekik, a langyos víz és a sorozatos hülyének nézésük a koalícióban, vagy esetleg az, hogy az önkormányzatot ne érje kár, és a lakosság se járjon rosszul. A saját érdekérvényesítő nimbuszukról nem is beszélve. Egy másik levélben pedig Újvárit fogom a vétóra kérni, hiszen neki, aki a “bulinegyed” egyik körzetének alpolgármestere, igencsak problémás, ha a neve összefonódik a fidesz-ellenzék mutyikkal, és a Rogán közeli bulilobbival.

A mi feladatunk, hogy ezeket a leveleket ahányan csak vagyunk, küldjük minél többen el a képviselőknek, helyezzünk rájuk nyomást, kérjük őket számon, hiszen a képviselők a lakosság szolgálatára esküdtek fel, 2019-ben, nem pedig pártmutyik megsegítésére.

Tehát a mi feladatunk, hogy minden képviselőnek és a médiának minél többen juttassuk el a nyílt leveleket, amiben cselekvést várunk el, és ha ez nem működik, akkor jogi úton igyekezzünk megakadályozni ezt a felháborító paktumot, a lehető legtöbb nyilvánosság bevonásával.

Itt lentebb a kinyomtatható és használható nyílt levelek olvashatók, melyet szabadon lehet felhasználni:

No Comments

Add your comment