Civileket az önkormányzatba?

Miénk itt a tér!

2019. őszén önkormányzati választások lesznek

Miért fontos civileket bejuttatni az önkormányzatba?

Erre igazán egyszerű a válasz:
Természetesen azért, hogy a helyiek dönthessenek lakókörnyezetükről, az őket érintő kérdésekben. Hogy a köztereknek gazdái és használói legyenek, ezáltal megóvva a lakóövezetet a slumosodástól, dzsentrifikációs folyamatoktól.

De fordítsuk meg a kérdést: 
Már miért kéne politikai pártokat; azoknak elkötelezett politikusokat bejuttatni?

Erre is könnyű a válasz. Nem kéne. Nagyon nem.

Mit remél a lakó attól a politikustól, aki elsősorban a pártját, és annak érdekeit képviseli, másodsorban a saját pozícióját próbálja erősíteni a pártján belül, (bár sokuknál még ez a sorrend is fordított), és talán ezek után jönnek a szavazók?

Szándékosan nem lakót írtunk. Nem lakók, mert a pártpolitikusnak nem azok számítanak akik itt laknak, hanem csak azok, akik egy választáson (lehetőleg rá) szavaznak. És akkor arról még nem is beszéltünk, a politikust milyen lobbiérdekek mozgathatják (a politika gazdasági érdekek harca is), Sokszor megesik, pártja beejtőernyőzte a kerületbe, életében nem járt ott, semmi kötődése hozzá, térkép nélkül eltévedne. Itt a hetedik kerületben is ismerünk ilyen pártpolitikusokat.

Mindezekre élő példa a kerület, azon belül például Belső-Erzsébetváros. 
A politika állatorvosi lova. 
Ahol minden fontosabb mint a lakók. Mert a politkának az ide szórakozni járó fiatalok szavazata nem veszhet el országosan, akkor sem ha beledöglik a kerületrész. Kell a vállalkozók támogatása helyben és országosan, az sem számít, hogy a lakosság menekül innen; aki itt rekedt belenyomorodik. Valahogy így gondolkodnak: “Országos érdek a turizmus, tehát ezt az érdeket képviseljük, nem mehetünk szembe politikánk országos érdekeivel helyi érdekek miatt.”

Ilyenkor az sem számít, hogy eredetileg a helyi érdekek képviseletére lettek megválasztva… Hosszasan lehetne még sorolni a kifogásokat: ideológia, választott, propagált célközönség, országosan hangoztatott elvek, stb… nem engedik hogy helyben döntsön, rendet tegyen, kiálljon a lakók mellett, az élhetetlen viszonyok ellen.

Ezzel szemben egy civil…


A civil kötődik a helyhez, ezért is állna ki érte, őt egy érdek mozgatja, a problémák megoldása, amelyekben közösséget vállal a lakókkal, egy közülük, az ő problémájuk az övé is. Elkötelezett mert bőrén érezte ugyan azokat a problémákat mint akikért kiáll, amiért kiáll. A civil maga is egy a közösségből.

A civil aki meg akarja oldani a problémát, a politikus aki megígéri, hogy megoldja a problémát. 

A helyi kötődésű civil helyzete egyszerű:
A helyi prolémák hívták életre a tevékenységét, annak megoldására kötelezte el magát ezt a problémát szeretné bevinni az önkormányzat elé.
Mivel az önkormányzat elzárkózik, gyakorlatilag egyetlen utat hagyva, a civil maga is az önkormányzat berkein belülre kell kerüljön, hogy ott szembesítse a politikusokat, ott követelje a megoldást napi szinten, mert előbb-utóbb világos lesz: ez a leghatékonyabb.
És a lakónak is ez a leghatékonyabb. A problémája így jut el közvetlenül az egyetlen helyre, ahol orvosolhatják. Problémáját egy politkától független, általa bejuttatott civil képviselő beviszi az önkormányzat elé, kiáll érte.
Enélkül tüntethet szakadásig, írhat leveleket, aláírathat petíciót, próbálhatja felhívni választott politikusa figyelmét. A legtöbb amit remélhet, hogy válsztott politikusának egyéb érdekei nem keresztezik a megoldáshoz vezető utat. Pedig jogos elvárás lenne, hogy végre foglalkozzanak vele, és kiálljanak érte. 

Pártpolitika a helyi képviseletben


A pártpolitika a helyi képviseletben csődött mondott.

Meggyőződésünk, hogy csak a korrupciótól, háttéralkuktól, pozícióalkudozástól mentes civilek tehetik helyére a dolgokat, pragmatikusan, tárgyszerűen, csak a problémákat szem előtt tartva, annak megoldására összefogva. 
Létezik egy vasutas mondás:

Magyarországon olyanok írják a vasúti menetrendet, akik autóval járnak.

Ez a pártpolitika, a pártpolitikusok. 

A civil az utastárs, aki vállalja: segít megírni a menetrendet, az utasoknak, és nem az autósoknak, mert ő is azzal a vonattal megy.

Legyen a helyi politika végre társadalompolitika, ne pártpolitika!