A kerület jövőjéről

Miénk itt a tér!

A kerület jövőjének egyik alapköve egy konszolidált csendrendelet megalkotása. Az, hogy ez pontosan hány órakor, és milyen formában történjen (lehet-e hétvégén tovább nyitva tartani, néhány, teljesen szigetelt klub nyitva tarthat-e) az persze megbeszélés tárgya lehet, de az nem, hogy éjjel az utcákon rendnek, lakásainkban pedig (nyitott ablakkal is!) csendnek kell lennie. Hiszem, hogy minden más (köztisztaság, rendőri jelenlét) ennek a finomhangolása, de pusztán ezekkel nem oldható meg a kerület problémája. Sokak szerint ezzel tönkretennénk valami csodálatos dolgot. Ezzel szemben szilárd véleményem, hogy ez már nem csak a lakosság érdeke, hanem az itt dolgozó vállalkozóké, a turizmusé, végső soron pedig az egész városé és az államkasszáé.
Az egyszerűség kedvéért összeszedem alább pár pontban mi történik, ha minden ugyanígy folytatódik, hova jutunk pár év múlva, és azt is, hogy mi lesz ha sikerül megfordítanunk ezt a folyamatot.

Ha minden így folytatódik:

  • A kerület elveszíti a lakosságát. Még az albérlők se fognak hosszútávra tervezni. A kerület Budapest történelmi központja, infrastruktúrája és architektúrája nem permanens fesztiválhelyszínnek épült, így menthetetlenül le fog romlani, az állagmegóvás még a mostani szintet is alul fogja múlni. A lakások, üzlethelyiségek, és végső soron teljes házak minél olcsóbb megszerzése lesz az érintettek érdeke, így a még maradó lakókon folyamatosan növelni fogják a nyomást, míg nem marad itt olyan, aki tényleg itt él.

  • Az épített környezet romlása után mindent el fognak uralni az alacsony színvonalú szálláshelyek, még alacsonyabb színvonalú kocsmákkal karöltve. A világ egy olyan irányba halad, hogy a mai huszonévesek szüleikkel ellentétben élményeket, nem anyagi javakat gyűjtenek, a turisztikai boom is ennek a folyamatnak a része. Ennek az élménygyűjtésnek viszont sajnos egy bizonyos kör számára a korlátok nélküli olcsó lerészegedés a módja. Nemzetközi példák mutatják, hogy erre van igény. Egy kiürült, lakosok nélkül az alapvető arculatát és infrastruktúráját elveszítő városrész pedig kizárólag ennek a körnek fog tudni szórakozást nyújtani.

  • Ez végső soron megöli azt a fajta a turizmust, aminek a kispénzű, de a magyar főváros felé valós érdeklődéssel közelítő hátizsákos turisták is a részei. A kerület egy sötét folttá válik a térképen, ami szép lassan elkezdi mérgezni az egész várost.

  • Budapest híre végleg belesüllyed az olcsó piaturizmus által generált mocsárba. A #chainbridge hashtaget felváltják a #drunkasfuck jellegű instagram képek, a kulturált közönség pedig megy máshova, ha Közép-Európába szeretne jönni. Lehet, hogy a vendégéjszakák száma továbbra is emelkedni fog, ám az országnak termelt bevétel rohamosan esik, ugyanis a kulturált vásárlóerővel rendelkező turizmus messze elkerül minket.

  • Ez a változás mindenkit rosszul fog érinteni. Nem csak az itt élőket. Azokat is akik ma a budapestiek kulturált bulizásából, hetedik kerületi ingatlanbefektetésből vagy a normális turizmusból élnek. És persze mindenkit, aki aggódik a világ egyik legszebb városának jövőjéért! Ugyanis végső soron a “bulinegyed” olyan állapotba fog kerülni, hogy már nem lesz lehetőség a helyreállításra, csak a házak többségének ledózerolására.

Mi történne tehát egy csendrendelet után?

  • Az egyeztetésekben megállapított időpontban minden alkoholt árusító helynek be kell zárnia. Ha az egyeztetések során ez alól egy-két klub (területre meghatározott számú, tehát nem utcánként 10 db) kivételt képezhet, amennyiben a tökéletes hangszigetelést, és a hazatérő vendégek zaját biztonsági őreikkel nullára csökkentik. Ebben az esetben zéró tolerancia érvényesül, bármi hallható zaj kiszűrődése azonnali engedélymegvonással jár, amíg a szigetelés megoldása nem történik meg.

  • Azt gondolnánk ezután mindenki csődbe megy. Ez nem igaz. Ugyanis nincs hova menni, más kerületek, ha még nem is hoztak volna csendrendeletet, látva a hetedik kerületet, kétség nem fér hozzá, hogy az első három kocsma megjelenése után meghozzák. Azért is nincs hova menniük, mert a kerület adottságait tekintve, szűk, otthonos hangulatú utcák sok kis üzlethelyiséggel, egyedülálló mértékben lehetővé teszik ezt a fajta üzemeltetést.

  • Az emberek partikultúrája tehát normalizálódni fog, visszatér arra a nem is olyan régi, de már elfelejtett időbeosztásra, miszerint este hattól tizenegyig is meg lehet ugyanazt a találkozót ejteni, mint tizenegytől hajnali négyig. Aki ezután is szeretne bulizni, annak 1-2 kiválasztott klub teret adhat. Ha ennél nagyobb az igény, akkor a klubok visszatérhetnek oda, ahonnan beköltöztek a belvárosba, azaz olyan külterületi részekre, ahol nem zavarnak senkit.

  • Ha az éjjeli kontrollálatlan buli megszűnik, Erzsébetváros elkezdheti a nagytakarítást. Tisztább utcák, csökkenő bűnözés, jobb közhangulat. Pár év múlva újra vonzó célponttá válhat akár olyanok számára is, akik családdal költöznének, vagy itt tervezik a családalapítást.

  • A bulituristák száma csökkenni fog, ez pedig a szállásadóhelyek profiljának átalakulásához vezet. Ha nincs olcsó tömeges buli, ezek a vendégek nem jönnek. Ezzel a problémás vendégeket kiszolgáló szálláshelyek, partyhosztelek is vissza fognak szorulni.

  • Emlékeztetnék: A város központja nem fog arrébb menni, a turizmus pedig világszerte növekszik. A kerület továbbra is lehet a hátizsákos turisták mekkája, akik mellé sok nagyobb vásárlóerővel rendelkező vendég is érkezhet, ők pedig továbbra is el fogják tartani a kerületi vállalkozások közül azokat, akik hajlandóak az együttélés játékszabályai szerint játszani.

  • A visszaköltöző lakóknak és az átalakuló turizmus-profilnak köszönhetően új, szélesebb spektrumon mozgó vállalkozások jelennek meg. Várjuk az új cukrászdák, pékségek, és még több kávézó és étterem létrejöttét. Olyan vállalkozásokét, amik a lakosság igényeit szolgálják ki, akár az olyan lakosságét, például kisgyerekes családokét, akik sajnos egyre kevesebben vannak a kerületben. Ezzel a turisták számára is egy valódi város képét mutatná a kerület. Mert ne feledjük, a legtöbben még mindig a városunk miatt, és nem az olcsó pia miatt jönnek. Ne hagyjuk, hogy eladják nekünk ezt a hamis képet!

  • Azok, akik látva a normalizálódó állapotokat és a békés, másfajta színvonalon működő pezsgést, Erzsébetvárost választják új otthonuknak, új életet hoznak a kerületbe. Érdekeltek lesznek a házak felújításában, szívükön viselik a kerület sorsát, mert nem csak messziről szemlélve, befektetési céllal terveznek.

  • A kerület profilja tehát megváltozik, amint lerázza magáról azt a hazugságot, hogy mi itt mindent a kocsmáknak köszönhetünk. A szórakozóhelyeknek is lesz helye a gödörből kimászó Erzsébetvárosban, de csak azoknak, akik képesek a szabályok szerint játszani. Ugyanis a hajnalig tartó belvárosi bulinak nincs létjogosultsága. Nem csak a lakók miatt. Városunk jövője miatt se!

 

No Comments

Add your comment